2009. május 13., szerda

Pál mondja: Szüntelenül hálát adunk az Istennek, hogy amikor hallgattátok az Istennek általunk hirdetett igéjét, nem emberi beszédként fogadtátok be, hanem Isten beszédeként, aminthogy valóban az, és annak ereje munkálkodik is bennetek, akik hisztek. 1 thessz 2,13

szüntelen hálaadás - Isten igéje emberek által hirdettetik - a hirdetett ige, Isten igéje és nem emberi beszéd - ezért Isten igéjének ereje van és munkálkodik - a hívőkben!

Íme mennyi mindent sűrít egyetlen egy mondatba Pál apostol. Mégis központi mondanivalóját ennek az igeversnek, a következőkben látom: Isten írott és hirdetett igéje Isteni, munkálkodó erővel bír! A hívőkben!
Predicatio verbi Dei est verbum Dei! - hirdeti egyházunk bibliai kijelentés alapján. Ami annyit tesz, mint: Isten Igéjének hirdetése Isten Igéje, azaz a prédikáció formájában kifejtett és hirdetett ige, az tulajdonképpen Isten igéje, és nem emberi beszéd! És ez akkor is igaz, amikor emberileg nézve a kérdést, megállapíthatjuk, hogy sokszor gyarló módon történik Isten igéjének a hirdetése (ez a kijelentés nem mentség akar lenni a sok tartalmilag silány igehirdetésre nézve, sőt sokkal inkább a komoly felkészülés szükségességére figyelmeztet, Isten hirdetett igéjéről lévén szó). Ezért ne azt kezdjük boncolgatni, hogy emberi beszéd-e vagy sem az, amiről azt állítja Pál a Szentlélektől indíttatva, hogy Isten igéje, hanem lássuk meg az igének a hivőkben munkálkodó erejét, és legyünk az igének igaz követői, hívői, hogy így ereje munkálkodjék bennünk, Isten dicsőségére és testvéreink, illetve embertársaink, leendő hívők javára!

Nincsenek megjegyzések: